Forside

Teknologi - Maskinteknik - 3D Print - Inventor Pro

Undervisningsmateriale til htx.

 

Inventor vejledning - Inventor tegn en skruestik - Inventor tegninger til Strammerulle - Koblingsled - Sheetmetal beslag

 

Koblingsled (se også animation nederst på siden)

Arbejdstegninger til "Knast" til et koblingsled. 1) Lejehus 2) Aksel 3) Klokobling og 4) Knast.

Knast

 

Der skal tegnes en ”Sketch” med følgende dimensioner. Opret en ny Inventor Part (ipt) og en Sketch i XY-plane. Konstruer en skitse efter nedenstående.

Start med to cirkler ø25 og ø50.

Derefter tegnes to cirkelbuer. Brug hertil ”Arc” værktøjet, med et centerpunkt og start og slutpunkt.

Cirkelbuerne skal være R50 og tegnes lidt for lange, se skitse. Sidst tegnes en cirkel ø12,5, bare et sted inde i emnet.

Så skal den lille cirkel placeres korrekt, og linjer trimmes. Hertil bruges Constrain, brug Tangent-værktøjet to gange.

Klik på Tangent-værktøjet og herefter op den lille cirkel, og så cirkelbuen. Gentag dette med den anden cirkelbue. Så bliver den lille cirkel tangenter til de to cirkelbuer.

Nu bruges ”Trim” til at fjerne overflødige linjer.

Klik på hver linje der skal trimmes. Se herunder.

Så skal det således ud.

Afslut ”Sketch”, og extrudér fladen 20 mm.

Nu skal der tilføjes en ring på den ene side. Klik på den forreste flade og opret en ny ”Sketch”. Tegn to cirkler med ø25 og ø40. ”Finish Sketch” og extrudér ringen 5 mm.

Nu skal der laves et spor, til en pas-feder indvendig i hullet. Den skal være 6 mm bred og 3 mm høj, og placeres symmetrisk, som tangent til det indvendige hul.

Opret en ny sketch på endefladen af den netop tegnede ring. Tegn profilet som et rektangel 6 x 3 mm, bare et eller andet sted. Tegn også en lodret linje, fra centrum af ringen og op til den øverste cirkelbue, som skal bruges til at midter-justere rektanglet med. Se herunder.

Nu skal der bruges Constrains til at flytte rektanglet med. Brug først ”Symmetric” til at centrere i forhold til den tegnede lodrette linje.

Klik på først på begge de lodrette linjer i rektanglet, og herefter på den lodrette linje i midten af knasten. Således kan rektanglet flyttes til midten.

Nu skal hjørnet ramme cirkelbuen, på den inderste diameter. Brug Constrain og værktøjet ”Coincident Constraint”. Peg på det nederste venstre hjørne og herefter på den indvendige cirkel. Så bliver punktet placeret på cirklen.

Afslut “Finish Sketch” og extrudér hele vejen gennem emnet. Brug ”Extrude” og ”Cut”, peg på rektanglet og vælg ”All”.

Så er emnet færdigt. Vælg materiale til Steel og en passende farve fx Light Steel Blue.

 

 

Animation af koblingsled


 

Et alternativ, med et glideleje (bøsning) i bronze.